Satiec savu meistaru uzņem savā pulkā arī papīra lelles

10.04.2017

1. aprīlī Latvijā tika aizvadīti meistaru zināšanu un tradīciju pārņemšanas svētki "Satiec savu meistaru!". Jau par tradīciju kļuvušais notikums šogad ar īpašu vērienu tika svinēts Rīgā, Swedbank ēkā un parkā, pulcējot 30 meistarus, 50 tautas un mūsdienu mūziķus, 10 Latvijas labumu tirgotājus, ap 150 dalībniekus no deju kolektīviem un folkloras kopām, kā arī vismaz 2500 svētku svinētājus.

Līdz šim nebijuši plašu programmu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem nodrošināja Rīgas centrālais notikums Balasta dambī, sniedzot iespēju tikties ar dažādu amatu meistariem, iet skaistākajās rotaļās kopā ar Ilgu Reiznieci un folkloras kopām, kā arī līksmot un iet dančos kopā ar grupām “Iļģi”, “Auļi” "Skandinieki", "Suitu sievas", "Tarkšķi" un "Kokle". Apmeklētāji ar lielu interesi iesaistījās gan atvērtajās meistarklasēs, gan īpašo meistarstiķu paraugdemonstrējumos. Vienas no populārākajām darbnīcām bija arī tautisko papīra leļļu krāsošana un kokmeistara Reiņa Lāča koka kuģīšu izgatavošanas darbnīca, kā arī bērni bija ļoti kāri uz olu krāsošanas iepazīšanu ar tradicionālajām metodēm. Tāpat lielu skaitu svētku svinētājus pulcēja tikšanās ar zāļu tēju meistaru Jāni Vaivaru un zedeņu žogu noslēpuma zinātāju Juri Milču.

Projekta “Satiec savu meistaru!” mērķis ir sekmēt kultūras mantojuma pārmantošanu, kā arī vēstīt plašākai sabiedrībai par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. Pasākumu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām un Dziesmu un deju svētku lieldrauga Swedbank tautas tradīciju tālāknodošanas programmu “Latvijas meistari”.

Atpakaļ uz sarakstu