Pabeigta pirmā kārta tautisko papīra leļļu kolekcijā

18.11.2017

Papīra lelles tērpjas latviešu tautas tērpos


Gatavojoties Latvijas simtgadei, sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru papīra lellēm Claudia tapusi nacionālo tautas tērpu kolekcija, kurā ietilpst 7 papīra lelles - pa vienai lellei no katra etnogrāfiskā Latvijas novada - Vidzemes, Zemgales, Kurzemes, Latgales un Sēlijas, kā arī  2 lelles - meita un puisis, kas ģērbti  Rīgas pilsētai raksturīgā tautastērpā.


Radītā kolekcija ir pirmā kārta ilgtermiņa projektam “Papīra lelles Latvijas novadu tautastērpos”,  kas tiek īstenots kā dāvana Latvijas  simtgadē ar galveno mērķi – ar visiem labi zināmas, bet piemirstas rotaļlietas – papīra lelles palīdzību, veicināt Latvijā un ārvalstīs dzīvojošu bērnu un jauniešu nacionālās identitātes apzināšanos, iepazīstinot ar Latvijas etnogrāfisko novadu tautastērpiem un to valkāšanas tradīcijām. Projekta ietvaros kopumā iecerēts izveidot vairākas papīra lelles no katra etnogrāfiskā novada, lai parādītu Latvijas etnogrāfisko tēpu daudzveidību un krāšņumu. Pie katras lelles pievienoti aprakstii par attiecīgo novadu, savukārt pie katras tautastērpa detaļas – nosaukumi.

Jaunizveidotā kolekcija tapusi 2 gadu laikā ciešā sadarbībā ar Nacionālo Kultūras centru – tautas lietišķās mākslas eksperti Lindu Rubenu, tērpu mākslinieci Ivetu Fūrmani un datordizaina speciālisti Eviju Stukli –Zuitiņu.

“Papīra lelles dod iespēju atgriezties bērnībā gan lieliem, gan bērniem netiešā veidā iegūt pirmās zināšanas par tautas tērpiem. Interesanti, ka ir iespējams izvēlēties gan gatavu tērpu, gan veidot sava tērpa krāsu risinājumu. Papīra lelles latviešu tautas tērpos ir kā pirmā iespēja iepazīties ar tērpa sastāvdaļām, apgūt to nosaukumus, formu, krāsu un rotājumu, kā arī to valkāšanas tradīcijām”, atklāj Latvijas Nacionālais kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Projektu slavē Latvijas dizaineru savienības biedre, leļļu māksliniece Ināra Liepa: „Claudia papīra lelles ir ļoti veiksmīgs Latvijas dizaina produkts kurš apvieno sevī gan lielisku kvalitāti gan augstu māksliniecisko vērtību, izzinošu un bagātīgu  saturu. Spēlējoties ar šīm lellēm bērni var iepazīt  latviešu tautas tērpa tradīcijas un iemācīties latviešu tautas dziesmas. Acij tīkams zīmējums un formu vienkāršība pieļauj ērtu un drošu papīra leļļu izgriešanu un lietošanu. Ērts un pārdomāts komplekta izmērs dod iespēju aizpildīt bērna brīvo laiku, ņemot to  līdzi izbraukumos vai dodoties ciemos. Tā ir lieliska dāvana ne tikai Latvijas bērniem, bet arī veiksmīgs suvenīrs pilsētas viesiem, kas atspoguļo latviešu kultūras vērtības.”

Katrā lelles komplektā ir divas lelles. Viena ir krāsaina ar krāsainu tērpu kolekciju, kas tikai jāizgriež, otra - melnbalta ar melnbaltām drēbēm, kuru bērns var izveidot pēc savas gaumes un fantāzijas, radot sev brīnišķīgu un dabisku rotaļlietu. Rotaļāšanās ar papīra lellēm attīsta ne vien bērna radošās spējas, krāsu izjūtu, pirkstu sīko muskulatūru, domāšanu un smadzeņu darbību, bet arī veicina visas ģimenes kopābūšanu, darinot un veidojot savas leļļu kolekcijas. Tā ir lieliska alternatīva masu  produkcijai - plastmasas rotaļlietām un populārajām datorspēlēm.

Papīra leļļu drukai tiek izmatotas bērniem un videi nekaitīgas krāsas un papīrs bez kaitīgiem piemaisījumiem. (Izieta ES direktīvās noteiktā CE rotaļlietu sertifikācija, kura apliecina rotaļlietas drošumu un piemērotību bērnu vajadzībām.)

«Claudia papīra lelles'' iepazīstina mūsdienu bērnus ar rotaļlietām, ar kurām bērnībā spēlējās viņu vecāki un pat vecvecāki. Pirmās Claudia papīra leļļu kolekcijas radās 2014. gadā, atjaunojot unikālus 1992. gadā tapušus leļļu un apģērbu zīmējumus, ko savai meitai bērnībā 

zīmējusi Klaudijas vecmāmiņa. Tolaik viņa strādāja Rīgas modeļu namā, kur piedalījās modīgu apģērbu radīšanā visai plašajai Padomju Savienībai. Meitai lelles bija ļoti mīļas, tomēr ar laiku, parādoties citām interesēm, tās tika noglabātas atvilktnē līdz dienai, kad mazmeita tās atrada, atsāka spēlēties un radās ideja zīmējumus atjaunot.

Papīra leļļu vēsture sākās 18. gs. Francijas galmā (tolaik papīrs bija dārgs prieks), kad, izklaidējot garlaicības māktos augstmaņus, notika papīra leļļu teātra uzvedumi. 19. gs. beigās - 20. gs. sākumā papīra lelles kļuva populāras arī Amerikā un pakāpeniski uzsāka savu slavas gājienu vairāku gadsimtu garumā, priecējot miljoniem bērnu visā pasaulē. 

Priecīgus svētkus!


Atpakaļ uz sarakstu