Latvijai 100

07.06.2016

Projekta "Papīra lelles Latvijas novadu tautastērpos" ietvaros jau tapušas lelles:

 

 

Vidzemes lelle  '' Līga no Cesvaines novada" http://www.papiralelles.lv/kolekcijas/lelles-latvijas-novadu-tautasterpos/pr/liga-no-cesvaines-novada.html 

 

Laimdota no Bārtas novada http://www.papiralelles.lv/kolekcijas/lelles-latvijas-novadu-tautasterpos/pr/meitene-no-bartas-novada.html

 

 

Projekts “Papīra lelles Latvijas novadu tautastērpos” ir iecerēts kā ilgtermiņa projekts  Latvijas  simtgades  sagaidīšanas un atzīmēšanas kontekstā. Projekta galvenā ideja- ar visiem labi zināmas rotaļlietas – papīra lelles palīdzību, vecināt Latvijā un ārvalstīs dzīvojošu bērnu un jauniešu nacionālās identitātes apzināšanos, izglītojot par Latvijas etnogrāfisko novadu raksturīgajiem tautastērpiem un to valkāšanas  tradīcijām. Tādejādi  veicinot latviskuma popularizēšanu un ieskaņošanos bērnu un jauniešu vidū.

 

Projekta primārā mērķauditorija ir Latvijā un ārvalstīs dzīvojošie latviešu bērni un jaunieši, ģimenes, kurās aug bērni. 

 

Īstermiņa mērķis – radīt izglītojošu, skaidrojošu  bērniem un jauniešiem vizuāli pievilcīgu, interesi rosinošu papīra leļļu kolekciju “Papīra lelles Latvijas novadu tautastērpos” 

 

Ilgtermiņa mērķi un uzdevumi:

 

§  Ar visiem labi zināmas rotaļlietas – papīra lelles palīdzību, vecināt Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo latviešu bērnu un jauniešu nacionālās identitātes apzināšanos, izglītojot par latviešu tautastērpiem, to valkāšanas tradīcijām un tradicionālo kultūru.

 

§  Veicināt sociālo integrāciju, piedāvājot arī cittautiešu bērniem, spēlējoties ar papīra lellēm, iepazīties un apgūt Latvijas vēsturiskā mantojuma – tautastērpa niansētā skaistuma burvību. 

 

§  Veicināt bērnu un jauniešu radošuma, iztēles, krāsu izjūtas, gaumes veidošanos, veicināt smadzeņu darbības un sīko pirkstu muskulatūras attīstību, piedāvājot papīra lelles kā alternatīvu datorspēlēm.

 

§   Piedāvāt papīra lelles kā  izglītojošu materiālu skolu jaunākajās klasēs.

 

§  Sadarbībā ar bērnu psihologiem un sociālo dienestu darbiniekiem piedāvāt papīra lelles kā krāsu terapijas materiālu vardarbībā cietušajiem bērniem vai nelabvēlīgos apstākļos dzīvojošiem bērniem. Iecerēts piedāvāt papīra lelles Latvijas “Dienas centros”

 

§  Stiprināt gan Latvijā, gan ārvalstīs dzīvojošas latviešu ģimenes, atgādinot par mūsu tautas spēcīgajām saknēm, tradīcijām un kopīgo izcelsmi.

 

Informācija par projekta īstenotājiem

 

Projekta vadītāja – Agnese Fūrmane

tel.29414102 furmane.agnese@gmail.com

 

Māksliniece – Iveta Fūrmane

 

Tekstu redaktore- Elita Priedīte

 

Projekta konsultante   – Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena

medijiem.lv100.lv/zinas/gaidot-latvijas-valsts-simtgadi-projekta-papira-lelles-latvijas-novadu-tautasterpos-ietvaros-radita-lelle-liga-no-cesvaines-novada/

Atpakaļ uz sarakstu